Новини и статии

Медитацията вдига прага на болката

Публикувано в: Психично здраве 25 February 2010

meditation_image_400_w

Зен медитацията допринася за увеличение плътността на мозъка и оттам намаляване на чувствителността на болка, твърдят учени от Университета в Монреал в изследване.

То е публикувано в списание "Емошън", издавано от Американската асоциация по психология. Те са сравнили плътността на кортекса /мозъчната кора/ при привърженици на зен медитацията и при други, които не практикуват зен и са открили, че при първите има подсилване на онази част на мозъка, която отговаря за болката. Резултатите, постигнати от автора на изследването Джошуа Грант, който е докторант в Катедрата по психология на Университета в Монреал и Института по гериатрия, съвпадат с по-ранни негови изследвания под ръководството на Пиер Ренвил. Учените от екипа му са сравнили чувствителността към болка на 17 практикуващи зен медитация и 18, които не я практикуват, чрез магнитен резонанс. Според резултатите от изследването централните части на мозъка, които определят емоциите и болката, са значително по-плътни при привържениците на зем медитацията, отколкото при останалите. Джошуа Грант смята, че за това роля може да играят позите, които често при зен медитацията са болезнени, и може да спомагат да това удебеляване на кортекса и оттам по-добро понасяне на болката.

Повечето от привържениците на зен са издържали допира на нагорещена метална плочка до максималните 53 градуса по Целзий, докато никой от непрактикуващите зен медитация не е успял. Друго обяснение учените търсят и в по-бавното дишане при практикуващите зен - 12 вдишвания в минута, за разлика от останалите - 15 вдишвания. 

 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14095 seconds